Kapustová polévka
29.10.2018

- 1 malá kapusta
- 1 velká cibule
- 2 brambory
- 1 konzerva sterilované fazole ledvina (můžeme použít i cizrnu)
- 6 stroužků česneku
- 6 PL olivového oleje
- 1 čl mletého kmínu
- 2 čl mořské soli
- 1 PL lahůdkového droždí
- 1 kostka bujonu Würzl nebo solčanka
- 150 ml rýžové smetany (může být i ovesná, mandlová, sójová...)
Cibuli nakrájenou na kostky a 4 stroužky česneku na plátky osmahneme na oleji, pak přidáme nakrájenou kapustu a chvilku opékáme. Přidáme na kostky nakrájené brambory, osolíme, přidáme kmín, bujon (solčanku), zalijeme 1 litrem vody a vaříme do změknutí kapusty a brambor, cca 20 minut. Po uvaření částečně rozmačkáme šťouchadlem na brambory nebo rozmixujeme ponorným mixerem, polévka se tím zahustí. Přidáme fazole a povaříme. Nakonec vmícháme smetanu, 2 rozmačkané stroužky česneku a podle potřeby dochutíme.