Kváskové buchty
28.01.2019
Rozkvas:

- 120 g hladké pšeničné mouky
- 25 g kvásku
- 85 g vody
Ostatní:
- 55 g třtinového cukru
- špetka soli
- špetka kurkumy
- trocha bio citronové kůry nebo 1 kapka citronového éterického oleje Florihana
- 220 g celozrnné špaldové mouky
- 145 g hladké pšeničné mouky
- 50 g oleje z lískových oříšků (nebo jiného)
- 185 g rostlinného mléka
Smícháme suroviny pro rozkvas a necháme přikryté asi 10 hodin. Poté smícháme s ostatními ingrediencemi, vypracujeme těsto a necháme ho přikryté kynout asi 3 hodiny. Na pomoučený vál těsto vyklopíme, lehce propracujeme a vyválíme placku silnou asi 1 cm. Tu si rozdělíme na jednotlivé čtverce a plníme ovocem (já plnila jahodami)
či povidly ...., vytvarujeme buchty a klademe je na vymazaný pekáč těsně vedle sebe, potřeme je olejem a necháme ještě kynout přibližně 90 minut. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut.