Olivové pečivo
11.01.2019
Velmi jemné, nadýchané, voňavé pečivo, které nepotřebuje ničím namazat. :)
Ingredience:
- 190 g hladké pšeničné mouky
- 310 g špaldové celozrnné mouky
- 1/2 kostky kvasnic
- 1 lžička třtinového cukru
- 6 stroužků česneku nakrájených na malé kousky
- 70 g oliv
- 1,5 lžičky soli
- 80 ml olivového oleje
- 300 ml vody
V míse smícháme mouku, uděláme důlek a v něm rozdrobíme droždí. Zasypeme ho cukrem a zalijeme asi 2 lžícemi vlažné vody. Necháme vzejít kvásek. Přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto, které poprášíme moukou a necháme ho přikryté kynout asi hodinu. Na mírně pomoučeném válu vytvarujeme pečivo (s moukou velmi opatrně, aby bylo pečivo nadýchané), necháme dokynout na vymazaném plechu a pečeme při 180 °C asi 20 minut.
