Plněné zelné listy

1.složka - dušená rýže:
- 1,5 šálku celozrnné rýže
- 1 bobkový list
- ½ čl provensálského koření
- ½ čl soli
- 1 PL oleje
- 3 š vařící vody
Rýži osmahneme nasucho, pak přidáme koření a olej, zamícháme a zalijeme vařící vodou. Dusíme asi 35-40 minut na mírném ohni, pak odstavíme.
2.složka - dušená směs zeleniny a sójového granulátu:
- 2 PL oleje
- 2 š nakrájené cibule
- 1,5 š strouhané mrkve
- 1 PL mleté papriky
- 1 ks kapiové papriky červené
- 1 š vody
Na oleji podusíme nakrájenou cibuli, pak přidáme nastrouhanou mrkev a dusíme asi 5 min. Zasypeme mletou paprikou, zamícháme a zalijeme kapiovou paprikou rozmixovanou ve vodě. Pak přivedeme k varu.
- 1,5 š sójové drtě (nebo tofu)
- ½ PL bazalky
- 2 PL lahůdkového droždí
- ½ čl soli
- 4 stroužky česneku
- 1,5 š vařící vody
Přidáme ostatní suroviny a dusíme asi 20 minut. Vzniklou směs potom smícháme s rýží, případně dochutíme podle vlastní chuti.
- 1-2 ks bílého zelí
Hlávku zelí nařízneme hluboko kolem košťálu a napaříme v osolené vařící vodě. Během napařování postupně odlupujeme již napařené listy, pak můžeme zelí znovu ponořit do páry. List můžeme rozříznout napůl (malé závitky - chutnější), nebo nechat celý. Na zelný list klademe 1-2 Pl rýžové směsi a pak jej zatočíme tak, aby se nám při dušení nerozevřel. Naplněné zelné listy vkládáme těsně vedle sebe do hrnce s tlustým dnem a zalijeme přelivem, který připravíme smícháním následujících surovin:
- 2 konzervy rajčatového protlaku
- 3 š vody
- 6-8 stroužků česneku
- 3 PL oleje
- solčanka, bazalka, petrželka podle vlastní chuti
Zalité zelné listy přivedeme k varu a pomalým varem je dusíme pod pokličkou 1-2 hodiny. Jinou variantou je zapékat je v zapékacím kastrolu s pokličkou ve vyhřáté troubě. Můžeme je podávat s chlebem přelité sójovou smetanou.