Plněné zelné listy

21.10.2018

1.složka - dušená rýže:

  • 1,5 šálku celozrnné rýže
  • 1 bobkový list
  • ½ čl provensálského koření
  • ½ čl soli
  • 1 PL oleje
  • 3 š vařící vody

Rýži osmahneme nasucho, pak přidáme koření a olej, zamícháme a zalijeme vařící vodou. Dusíme asi 35-40 minut na mírném ohni, pak odstavíme.

2.složka - dušená směs zeleniny a sójového granulátu:

  • 2 PL oleje
  • 2 š nakrájené cibule
  • 1,5 š strouhané mrkve
  • 1 PL mleté papriky
  • 1 ks kapiové papriky červené
  • 1 š vody


Na oleji podusíme nakrájenou cibuli, pak přidáme nastrouhanou mrkev a dusíme asi 5 min. Zasypeme mletou paprikou, zamícháme a zalijeme kapiovou paprikou rozmixovanou ve vodě. Pak přivedeme k varu.

  • 1,5 š sójové drtě (nebo tofu)
  • ½ PL bazalky
  • 2 PL lahůdkového droždí
  • ½ čl soli
  • 4 stroužky česneku
  • 1,5 š vařící vody

Přidáme ostatní suroviny a dusíme asi 20 minut. Vzniklou směs potom smícháme s rýží, případně dochutíme podle vlastní chuti.

  • 1-2 ks bílého zelí

Hlávku zelí nařízneme hluboko kolem košťálu a napaříme v osolené vařící vodě. Během napařování postupně odlupujeme již napařené listy, pak můžeme zelí znovu ponořit do páry. List můžeme rozříznout napůl (malé závitky - chutnější), nebo nechat celý. Na zelný list klademe 1-2 Pl rýžové směsi a pak jej zatočíme tak, aby se nám při dušení nerozevřel. Naplněné zelné listy vkládáme těsně vedle sebe do hrnce s tlustým dnem a zalijeme přelivem, který připravíme smícháním následujících surovin:

  • 2 konzervy rajčatového protlaku
  • 3 š vody
  • 6-8 stroužků česneku
  • 3 PL oleje
  • solčanka, bazalka, petrželka podle vlastní chuti

Zalité zelné listy přivedeme k varu a pomalým varem je dusíme pod pokličkou 1-2 hodiny. Jinou variantou je zapékat je v zapékacím kastrolu s pokličkou ve vyhřáté troubě. Můžeme je podávat s chlebem přelité sójovou smetanou.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky