Závin s pomerančovým přelivem
Ingredience:
Kvásek:
- 1/2 kostky droždí
- 3 lžíce hladké pšeničné mouky
- 1 lžička třtinového cukru
- 90 ml vlažného sójového mléka
Kvásek necháme v teple vzejít (asi 15 minut). Přidáme ostatní suroviny:
- 1 lžíce škrobu rozmíchaná ve 100 ml vody
- 60 g změklého veganského másla
- větší špetka soli
- 2 kapky éterického pomerančového oleje Florihana nebo kůra z 1 bio pomeranče
- 200 g pšeničné hladké mouky
- 140 g špaldové celozrnné mouky
- 50 g třtinového cukru
a vypracujeme hladké těsto. Dáme si záležet, vzala jsem si na pomoc kuchyňského robota, kde jsem těsto hnětla 6 minut. Necháme jej přikryté kynout asi 45 minut.
V době kynutí si připravíme přeliv - šťávu z jednoho pomeranče svaříme s 40 g třtinového cukru. Vaříme pár minut, šťáva mírně zhoustne a její objem se zmenší asi o polovinu. Také si nasekáme asi dvě hrsti ořechů.
Vykynuté těsto na pomoučeném vále vyválíme na placku cca 1 cm. Potřeme domácí (nebo koupenou :)) nugetou, posypeme ořechy a zavineme do rolády. Ostrým nožem roládu podélně rozřízneme na dvě poloviny, které následně svážeme do copu tak, aby řezná strana byla nahoře. Těsto přemístíme do chlebové formy a necháme kynout dalších 30 minut. Po vykynutí potřeme připraveným pomerančovým přelivem, posypeme oříšky a pečeme na 160°C přibližně 30 minut.