Závin s pomerančovým přelivem

05.12.2020

Ingredience:

Kvásek:

  • 1/2 kostky droždí
  • 3 lžíce hladké pšeničné mouky
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 90 ml vlažného sójového mléka

Kvásek necháme v teple vzejít (asi 15 minut). Přidáme ostatní suroviny:

  • 1 lžíce škrobu rozmíchaná ve 100 ml vody
  • 60 g změklého veganského másla
  • větší špetka soli
  • 2 kapky éterického pomerančového oleje Florihana nebo kůra z 1 bio pomeranče
  • 200 g pšeničné hladké mouky
  • 140 g špaldové celozrnné mouky
  • 50 g třtinového cukru

a vypracujeme hladké těsto. Dáme si záležet, vzala jsem si na pomoc kuchyňského robota, kde jsem těsto hnětla 6 minut. Necháme jej přikryté kynout asi 45 minut.

V době kynutí si připravíme přeliv - šťávu z jednoho pomeranče svaříme s 40 g třtinového cukru. Vaříme pár minut, šťáva mírně zhoustne a její objem se zmenší asi o polovinu. Také si nasekáme asi dvě hrsti ořechů.

Vykynuté těsto na pomoučeném vále vyválíme na placku cca 1 cm. Potřeme domácí (nebo koupenou :)) nugetou, posypeme ořechy a zavineme do rolády. Ostrým nožem roládu podélně rozřízneme na dvě poloviny, které následně svážeme do copu tak, aby řezná strana byla nahoře. Těsto přemístíme do chlebové formy a necháme kynout dalších 30 minut. Po vykynutí potřeme připraveným pomerančovým přelivem, posypeme oříšky a pečeme na 160°C přibližně 30 minut.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky